Det har varit ett tufft år för många aktörer i livsmedelsbranschen – men också ett år av viktiga framsteg. I sin nya hållbarhetsrapport visar Protos hur de, tillsammans med producenter och samarbetspartner, fortsatt driver utvecklingen mot framtidens matproduktion.
– Vi vet att maten vi äter spelar stor roll för hälsan, klimatet och framtidens lantbruk. Därför fokuserar vi på lösningar som både ger god och näringsrik mat och som håller i längden, säger Thomas Östlund, vd på Protos.
Protos driver ett långsiktigt arbete för att utveckla framtidens protein från både djur- och växtriket. Kött är ett näringstätt livsmedel som bidrar med fullvärdigt protein samt viktiga mineraler och vitaminer. Samtidigt fyller idisslare en central funktion i landskapet. Genom sitt betande skapar de öppna, artrika marker fulla av liv och rik på biologisk mångfald.
Viktigt komplement
Protos arbetar även för att öka produktionen av svenskodlade baljväxter, ett viktigt komplement i hälsosamma måltider med lägre klimatavtryck. Ökad inhemsk odling av proteinrika grödor stärker dessutom Sveriges beredskap vid kris genom att bidra till en mer diversifierad och resilient livsmedelsproduktion. Att välja svenskt i butikshyllan, oavsett proteinkälla, är viktigare än någonsin.
Under 2024 har Protos tagit konkreta steg för att minska klimatpåverkan, stärka svensk produktion och främja goda matvanor. Här är några av årets höjdpunkter:
Nytt affärsområde inom hybridprodukter
I september 2024 lanserade Protos en ny innovativ hybridprodukt – Både & färs – under varumärket Smak av Svea. Den KRAV-märkta färsen, som består av hälften korallins och hälften nötkött, tillhör en växande produktkategori som spelar en viktig roll i omställningen till livsmedel med lägre klimatavtryck.
100 % fossilfria transporter
Under 2024 har Protos nått målet om 100 % fossilfria in- och uttransporter, tack vare en kombination av övergång till förnybara drivmedel och klimatkompensation via CarbonGo.
Nytt avtal för metanreducerat kött
Samarbetet mellan Protos och Volta Greentech har fördjupats genom ett nytt avtal som syftar till att skala upp användningen av metanreducerande fodertillskott i producentledet för Protos varumärke Smak av Gotland. Avtalet är en del av ett bredare arbete med målet att kunna erbjuda kött med lägre klimatpåverkan.
70 % mindre plast med ny förpackning
Som ett steg i att minska plastanvändningen lanserades i september 2024 flowpack för alla 500-grams färser. Den nya förpackningslösningen innehåller 70 % mindre plast, och implementering för övriga färsprodukter planeras till 2026.
//
Bild: Protos vd Thomas Östlund. År 2024 lanserades Både & – en färs av både nötkött & lins, och tog vidare steg i metanreducerat kött. Foto: Malin Vinblad, Protos och Karl Melander