DAVA Foods och Lihme Protein Solutions (LPS) har ingått ett strategiskt samarbete för att utvinna bioaktiva ingredienser från äggvita med hjälp av en ny, patenterad teknologi som ska bana väg för kommersiell produktion under 2026.
Partnerskapet kombinerar LPS:s teknologi med DAVA Foods omfattande produktionskapacitet och tillgång till ägg som råvara. Målet är att skapa en effektiv och skalbar lösning för utvinning av naturliga ingredienser som efterfrågas inom bland annat läkemedelsindustrin tack vare sina dokumenterade antimikrobiella egenskaper.
”Vi är stolta över att kunna sätta nordisk innovation i spel och kombinera våra industriella styrkor med LPS:s unika teknologi. Detta samarbete öppnar dörren till nya marknader för naturliga bioaktiva ingredienser,” säger Ivan Noes, koncernchef för DAVA Foods.
Även hos Lihme Protein Solutions finns höga förväntningar på det framtida samarbetet, som ska skapa ännu större värde i äggproduktionen.
”Vår teknologi är utvecklad med fokus på effektivitet, livsmedelssäkerhet och hög skalbarhet. Samarbetet med DAVA Foods är en viktig milstolpe, och vi ser fram emot att realisera teknikens fulla potential,” säger Allan Lihme, VD för Lihme Protein Solutions.
Kommersiell produktion redo 2026 Projektets första fas fokuserar på industriell utvinning av Lysozym från äggvita. Tekniken säkerställer hög avkastning, stor bioaktivitet och hög renhet.
DAVA Foods har påbörjat etableringen av en specialiserad förädlings- och produktionsteknologi i svenska Skara, där ett större tvåsiffrigt miljonbelopp investeras. Den kommersiella produktionen förväntas starta under andra halvåret 2026.
”Etableringen i Skara är en strategisk investering som stärker vår produktionskapacitet i Norden och utnyttjar synergier inom koncernen. Genom att kombinera naturliga råvaror med avancerad förädlingsteknologi skapar vi framtidens livsmedel och bioaktiva ingredienser. Projektet är ett viktigt steg i vår ambition att utveckla avancerade ingredienser för livsmedels- och läkemedelsindustrin,” säger Kristian Ramstad, VD för DAVA Foods Sverige.
Projektet bygger på cirkulär resursanvändning, där äggvita – som ofta är i överskott och lågt prissatt på internationella marknader – används som råmaterial. Det ger ett högre mervärde per kilo ägg och bidrar till ett lågt protein klimatavtryck jämfört med andra animaliska proteinkällor.
I nästa fas planeras vidareutveckling av teknologin för att kunna utvinna andra värdefulla proteinfraktioner och öka funktionaliteten i äggvitan. Det ska bana väg för nya funktionella proteiner och innovativa produkter till livsmedels- och läkemedelsindustrin.
”Vi ser stora möjligheter att få ännu mer värde ur äggets unika egenskaper. Vårt mål är inte bara att utvinna enskilda komponenter, utan att omdefiniera hur vi kan dra nytta av funktionella ingredienser baserade på ägg,” avslutar Ivan Noes.