Fem kokböcker står nu kvar i tävlingen om Cajsa Warg-priset 2025 och 100 000 kr i prispengar.
Årets urvalsjury har valt ut fem titlar som sticker ut ur kokboksfloden. De som tävlar om utmärkelsen Årets kokbok 2025 är: Karin Lei, Leo Lahti, Jonas Cramby, Jennifer Eriksson samt Adam Dahlberg & Albin Wessman.
De fem finalisterna är:
-
Chopstick Stories (Natur & Kultur) av Karin Lei
-
Handbok i sprit och drinkar (Polaris) av Leo Lahti
-
Gottigheter – en kokbok till (Tukan) av Jennifer Eriksson
-
Chili + Umami (Natur & Kultur) av Jonas Cramby
-
Solen (Norstedts) av Adam Dahlberg & Albin Wessman
Vinnaren erhåller 100 000 kr.
Cajsa Warg-priset premierar högkvalitativa kokböcker, speglar svenskarnas intresse för matlagning och stimulerar samtal om mat och dryck. Priset delades ut första gången 2024, och då blev Paul Svensson med boken Frukt och Bär A-Ö den första vinnaren.
”2025 har varit ett spännande och varierat kokboksår,” säger Lotten Löfberg, ordförande för urvalsjuryn. ”Det har varit tydliga trender och stor variation, vilket gjorde årets nomineringsarbete både roligt och utmanande. Vi i juryn har haft livliga diskussioner och är nöjda med resultatet som speglar den breda och kvalitativa utgivningen.”
Urvalsjuryn består av Lotten Löfberg, Paul Kühlhorn, Monica Eiserman, Klara Åkerlund och Carro Levy. Juryn har bedömt kokböckerna utifrån originalitet, recept, stil/form/bild, användarvänlighet och förmåga att inspirera till matlagning. Årets urval omfattar 50 bidrag från fler förlag än 2024 i många nytänkande format.
De fem finalisterna med motiveringar
Chopstick Stories – Karin Lei
Den här boken väcker nostalgi för alla som vuxit upp med en lokal kinakrog. Boken är färgstark och inbjudande, med genuina kinesiska och taiwanesiska smaker som tar läsaren från dåtid till nutid.
Handbok i sprit och drinkar – Leo Lahti
Boken är en litterär förfest för hemmabartendern och den aspirerande mixologen. Tekniker, knep och recept presenteras på ett inspirerande sätt utan att bli nördigt. En drinkbibel i en klass för sig.
Gottigheter – en kokbok till – Jennifer Eriksson
Boken uppmuntrar till delad matglädje med mottot: ”Glöm inte att mat är mat. Och mat är gött.” Lättsam, användbar och tillåtande med ett uppfriskande omslag som sticker ut.
Chili + Umami – Jonas Cramby
Skärpt som chili och lika allround som umami. Jonas Cramby guidar läsaren till träffsäkra, tidlösa maträtter som alltid lyckas – och som man gärna vill visa upp för vänner.
Solen – Adam Dahlberg & Albin Wessman
Boken förmedlar en matfilosofi som värmer inifrån och ut. Med inspiration från Kalifornien, Mellanöstern och Sydeuropa skapar författarna ett unikt och generöst kulinariskt universum.
Nu tar finaljuryn över
Finaljuryn består av Elin Ingves Pyk, Sofia Dalén, Viktor Westerlind, Johanna Westman, Erik Jerka Johansson, Jenny Norberg, Martin Nordin och Petronella Ringqvist. Den slutliga vinnaren tillkännages den 10 november på en prisceremoni i Stockholm.
Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen, bransch- och arbetsgivarorganisationen för Sveriges mat- och dryckesproducenter.