Regeringen presenterar nu ännu en matpriskommission. Den ska enligt uppdraget granska prissättningen i livsmedelssektorn. Förslaget låter handlingskraftigt – men det adresserar inte det som verkligen oroar konsumenterna. Priserna är redan extremt transparenta. Jämförelser sker med några få klick.
Däremot saknas insyn i något långt viktigare: matens kvalitet. Vad innehåller produkterna? Hur har de producerats? Vilka bekämpningsmedel, gifter och tillsatser kan finnas kvar när maten når våra tallrikar? Här lämnas konsumenterna i mörker, trots att kvaliteten påverkar både hälsa, miljö och konkurrensvillkor.
Testfakta har sedan 2001 återkommande visat att bristerna är stora. Under åren har vi avslöjat mögelgifter i tomatpuré, flamskyddsmedel i grillkorv och ”äkta” honung som i själva verket späddes ut med sockerlösning. Vi visade även 2013 att rester av bekämpningsmedel trängde in i fruktköttet på importerade bananer – en upptäckt som förändrade hela marknaden. Ekologiska bananer gick från nisch till norm över en natt. Fakta, inte politik, drev förändringen.
I dag ser vi tyvärr hur fulbananen återvänder i olika produktkategorier. Jakten på låga priser och större marginaler öppnar dörren för importerade lågprisalternativ som produceras under villkor Sverige aldrig skulle acceptera. Det skapar en ojämlik konkurrens där svenska bönder förlorar, trots högre standarder och hårdare regelverk.
Vi visar detta löpande – utan offentliga medel. Våra tester är punktinsatser, men resultaten visar hur stor förändring oberoende kontroller kan skapa. Föreställ dig vilken effekt regelbundna, statligt finansierade kvalitetskontroller skulle ge.
Därför behöver politiken rikta sin kraft mot det som verkligen gör skillnad: systematisk kvalitetskontroll av livsmedel. Konsumenterna förtjänar inte bara veta vad maten kostar. De måste även få veta vad den innehåller. Först då kan vi göra informerade val – och samtidigt stärka både folkhälsan och svensk livsmedelsproduktion.
Vi vill ha billig mat. Men inte till vilket pris som helst.