Nyheter

Två nya svenska ostar hyllar Norrlands storslagna landskap

Sveriges mest kända ost, Västerbottensost, satte Norrland på ostkartan. Nu lanserar Ostmakarna av Västerbottensost två nya svenska ostar – Abisko och Höga Kusten – med smak inspirerad av ikoniska norrländska platser och 100 % norrländsk mjölk.

Ostarna Abisko och Höga Kusten är en hyllning till Norrlands rena natur och dramatiska landskap. Tillverkade med mjölk från Norrmejeriers lokala bönder erbjuder de smaker med både tradition och modern twist.

”Nästan åtta av tio svenskar vill prova nya svenska lagrade ostar. Abisko och Höga Kusten erbjuder unika smaker med stark norrländsk förankring,” säger Lina Jonsson, produktchef för ost på Norrmejerier.

Från Ostmakarna av Västerbottensost
Ost har tillverkats i Norrland i över 150 år, med Västerbottensost som flaggskepp sedan 1872. Nu fortsätter hantverket med nya recept och internationellt inspirerade smakprofiler.

  • Abisko: Norrländsk alpost med söt-syrlig karaktär, lagrad minst 6 månader. Perfekt på surdegsbröd.

  • Höga Kusten: Nötig, krämig ost med fin sälta, lagrad minst 8 månader. Påminner om en len Gruyère – en lyxig frukostfavorit.

Ostarna passar både på frukostbordet, ostbrickan eller som smakförhöjare i matlagning och bakning. Finns från 8 september i utvalda Coop- och City Gross-butiker, rekommenderat pris 85 kr/st.

Svenskarnas ostvanor

  • Hälften äter lagrad eller mellanlagrad hårdost flera gånger i veckan.

  • Nästan 8 av 10 är nyfikna på nya svenska lagrade ostar.

  • 69 % kan tänka sig att betala mer för högkvalitativ norrländsk ost.