Få livsmedel väcker så starka känslor i Sverige som falukorv. Den är älskad, ifrågasatt och ofta omdiskuterad. Framför allt är den en självklar del av vår matkultur.
I sin nya bok ”En bok fylld med falukorv” lyfter kokboksförfattaren, tv-kocken och musikern Frederik Zäll fram korven som både kulturarv och kulinarisk kameleont.
Boken innehåller 27 recept som visar hur falukorv kan vara mer än bara vardagsmat. Här finns klassiker som Korv Stroganoff, Pytt i panna och Gratinerad falukorv. Samtidigt bjuder Frederik på nya idéer som Falukorvspizza med BBQ-sås, Quesadillas, Korvspett med jordnötssås och Ugnsbakad falukorv med chèvre och honung.
Läsaren får också följa falukorvens historia. Resan börjar i koppargruvorna i Falun på 1600-talet och fortsätter fram till dagens EU-skyddade kultstatus. Frederik förklarar varför skinnet är rött, hur tillverkningen går till och vad som krävs för att en korv ska få kallas falukorv.
Han har dessutom testat flera olika falukorvar. Resultatet visar både likheter och skillnader i smak, konsistens och utseende.
”Det är fascinerande med en råvara som alla har en relation till. Alla har sin egen åsikt, sitt eget knep och sin egen barndomsbild av falukorven – och alla tycker att just de har rätt. Det var dags för en bok som tar korven på allvar, men också med glimten i ögat.” – Frederik Zäll
Frederik Zäll har skrivit över 30 kokböcker. Han har drivit restaurang, medverkat i TV4 Nyhetsmorgon och fått flera priser, bland annat Årets Måltidslitteratur. Vid sidan av matlagningen designar han produkter för Satake & Culimat. Han är även gitarrist och frontfigur i banden Eskobar och The River.
Boken ges ut av Grenadine Bokförlag.