Nyheter

Slopat matkrav vid alkoholservering kan ge restaurangbranschen miljardsparande

Förenklingsrådet presenterar idag ett förslag om att slopa kravet på matservering och eget kök för restauranger som vill servera alkohol. Regeringen har tidigare aviserat att frågan ska beredas skyndsamt, vilket kan innebära att regelförenklingen införs redan nästa sommar.

Förslaget innebär att kraven i alkohollagen på lagad eller tillredd mat, eget kök och ett visst antal sittplatser tas bort. Även cateringverksamheter skulle slippa kravet på eget kök.

– Förslaget är efterlängtat av restaurangbranschen och vi är glada att kunna presentera det redan denna höst. Vi har goda förhoppningar om att regeringen går vidare med förslaget och att en regelförenkling är på plats nästa sommar, säger Kristina Alsér, ordförande för Förenklingsrådet.

Stora vinster för branschen

Förslaget beräknas ge restaurangbranschen kostnadsbesparingar på cirka 3,9 miljarder kronor årligen. Företagen får större frihet att själva bestämma om de vill servera mat, vilket utbud som ska erbjudas och när.

Det kan leda till:

  • Lägre matsvinn

  • Effektivare bemanning

  • Nya affärsmodeller som vinbarer, cocktailbarer och gastropubar

  • Fler arbetstillfällen och ökad tillväxt

Särskilt positivt väntas förändringen bli för mikroföretag samt små och medelstora företag inom restaurangbranschen.