Nyheter

Sveriges Bryggerier tilldelar Franz Heiss-stipendier till Hampus Olofsson och Katarina Henriksson

Sveriges Bryggerier delar ut höstens Franz Heiss-stipendier till två engagerade och framtidsdrivna personer i branschen. Det stora stipendiet går till Hampus Olofsson på Remmarlöv Gårdsbryggeri och det lilla tilldelas Katarina Henriksson på Spendrups Bryggeri.

Två gånger per år delar Sveriges Bryggerier ut utbildningsstipendier från Franz Heiss fond för att stärka kompetens, innovation och långsiktig utveckling inom den svenska bryggeribranschen. I höstens utdelning uppmärksammas två personer som genom sitt engagemang och sin vilja att utvecklas bidrar till branschens framtid.

”Vi är stolta över att kunna stötta två personer som med både teknisk kompetens och passion för produktutveckling driver branschen framåt. Deras satsningar visar att kunskap och nyfikenhet är centralt för branschens framtid,” säger Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier.


🍺 Stora Franz Heiss-stipendiet: Hampus Olofsson

Hampus Olofsson är ansvarig bryggare på Remmarlöv Gårdsbryggeri och har i mer än tio år varit en nyckelperson i bryggeriets utveckling – från småskalig gårdsproduktion till en nationellt erkänd aktör. Hans arbete har präglats av hållbarhet, stabil produktion och ett tydligt kvalitetsfokus.

I sin roll leder Hampus stora delar av produktionen och spelar en central roll i bryggeriets fortsatta expansion, som nu inkluderar nyrekryteringar, tekniska investeringar och utveckling av sortimentet. För att möta kommande krav kommer han att läsa WBA Concise Course in Brewing Technology vid Siebel Institute of Technology.

”Utbildningen är ett viktigt steg för att bli en ännu bättre ledare för bryggarteamet och bidra till ett hållbart svenskt bryggerilandskap,” säger Hampus Olofsson.


🍻 Lilla Franz Heiss-stipendiet: Katarina Henriksson

Katarina Henriksson arbetar som produktutvecklare på Spendrups Bryggeri och tilldelas stipendiet för sin nyfikenhet, sitt driv och sin ambition att utveckla företagets sensoriska kompetens. Som ung kvinna i ett mansdominerat fält breddar hon representationen och inspirerar fler att söka sig till branschen.

Genom vidareutbildning inom Cicerone-programmet vill Katarina stärka Spendrups arbete med smak, kvalitet och sensorisk analys.

”Jag ser verkligen fram emot att fördjupa mina kunskaper och bidra till att höja kvaliteten på vår produktutveckling. Öl handlar om hela upplevelsen, inte bara smakerna. Det känns otroligt motiverande att få stöd i min utveckling,” säger Katarina Henriksson.


🎓 En fond som bygger framtiden

Franz Heiss-stipendierna delas ut två gånger per år.
Stora stipendiet: 50 000 kr – för medarbetare på medlemsföretag
Lilla stipendiet: 25 000 kr – öppet även för personer utanför branschen

Fondens historia går tillbaka till 1937, då den instiftades av Franz Paul Heiss d.y. till minne av sin far, bryggaren och industrimannen Franz Heiss d.ä. Fondens syfte är att främja utbildning inom bryggeriteknik, mikrobiologi, ledarskap, dryckeshistoria och hållbar utveckling.

I takt med branschens utveckling har fler sökt stipendier för ledarskapsprogram och nya specialiseringar – en trend som stärker industrins bredd och framtidskraft.