Nyheter

Sveriges tävlingsdag klar inför Bocuse d’Or Europe 2026

Andra tävlingsuppgiften presenterad – nytt extra moment adderas

Nu står det klart när Sverige tävlar i Bocuse d’Or Europe 2026. I fredags presenterade arrangören både den andra tävlingsuppgiften och det fullständiga tävlingsschemat. Därmed går den svenska satsningen in i en mer intensiv fas.

Sverige tävlar under tävlingens första dag, den 15 mars, med Ludwig Tjörnemo som kandidat. Tillsammans med Emilia Björklund (commis) och Jimmi Eriksson (coach) representerar han Sverige i Marseille.

Det svenska teamet tävlar i kök nummer sex med start 09:45.
Tallriksuppgiften serveras 14:40, och därefter följer fatpresentationen 15:15.


Nytt extra test skärper kraven

Samtidigt introducerar Bocuse d’Or ett helt nytt moment. Exakt 2 timmar och 15 minuter efter tävlingsstart får kandidaten en uppgift som avslöjas först den 13 februari. Därefter har kocken 10 minuter på sig att leverera.

Testet sätter kreativitet och anpassningsförmåga i fokus. Dessutom speglar momentet vardagen i professionella kök, där snabba beslut och lokala råvaror ofta avgör resultatet. Här får kandidaten visa teknisk precision, smakbalans och förmågan att skapa helhet under press.


Fatet – tävlingens signatur

Fatuppgiften fortsätter att vara tävlingens hjärta. I år bygger den på rödknot och ska serveras med:

  • ett tillbehör med kikärta

  • ett tillbehör med kronärtskocka

  • en sås på sjöborre

Fatet ska innehålla sju identiska huvudportioner med två garnityrer. Kandidaten förbereder kompositionen i sitt kök och trancherar samt serverar rätten à la minute vid presentationbordet.

Fatet serveras 5 timmar och 30 minuter efter tävlingsstart.


Tallriksuppgiften – Medelhavstema

Tallriksuppgiften omfattar 14 portioner och får serveras varm eller kall. Temat är surf and turf, där kandidaten kombinerar:

  • 50 % bläckfisk och 50 % oxfilé

  • ett arbetat grönsaksgarnityr

  • en obligatorisk emulsion på vitlök och olivolja

Dessutom ska emulsionen innehålla en ingrediens som representerar kandidatens hemland. Därmed skapas utrymme för både nationell identitet och personlig stil.

Tallriksuppgiften serveras 4 timmar och 55 minuter efter tävlingsstart.


Intensiv träningsperiod väntar

Nu när båda tävlingsuppgifterna är kända intensifierar det svenska teamet förberedelserna. Arbetet sker parallellt med båda rätterna, samtidigt som fokus ligger på timing, detaljer och sammanhängande uttryck.


Ett erfaret svenskt lag

Ludwig Tjörnemo tog platsen som svensk kandidat efter segern i Bocuse d’Or Sweden 2025. Han har över tio års erfarenhet av tävlingskök och flera tunga meriter. Bland annat har han vunnit Årets Kock, tagit guld i Culinary Olympics med Juniorkocklandslaget och varit lagkapten i Kocklandslaget.

Vid sin sida har han Emilia Björklund, 19 år, som redan gjort starka avtryck i tävlingssammanhang. Hon har vunnit både Årets Kockelev och Årets Kockelever, samt praktiserat på restauranger som Ekstedt och Portal.

Som coach återvänder Jimmi Eriksson till Bocuse d’Or, denna gång med både tävlar- och ledarerfarenhet. Han har tidigare varit svensk kandidat och räknas till landets mest meriterade tävlingskockar.


Målet: Lyon 2027

De tio bästa nationerna från  i Marseille den 15–16 mars 2026 går vidare till världsfinalen i Lyon i januari 2027.

Sverige har deltagit i Bocuse d’Or sedan starten 1987 och har en stark historik i tävlingen. Nu siktar årets lag på att bygga vidare på traditionen – och visa svensk gastronomi på Europas största scen.

Foto: Gustaf Björlin, Food Office